Organisatie

Keramisto wordt georganiseerd door het Noord Limburgs Pottenbakkers Collectief (NLPC). Het is opgericht in 1980 en bestaat uit 8 keramisten.

Geschiedenis Keramisto 
De leden van het NLPC bezochten in de jaren 80 veel keramiekevenementen in Europa. In Nederland was er flyer Keramisto 2023destijds nog geen goed keramiekevenement. Het NLPC zag kansen en besloot om zelf een jaarlijks keramiekfestival in Nederland te organiseren. Een festival voor en door keramisten. In 1988 ontstond het idee voor een keramiekfestival in Milsbeek. Onder de naam Internationale Pottenbakkersmarkt Milsbeek was in 1988 de eerste editie van Keramisto een feit. Inmiddels zijn we al toe aan de 35e editie!

Opzet festival 
De opzet van het festival is sinds de start in 1988 door de jaren heen vrijwel gelijk gebleven. Het NLPC selecteert de deelnemende keramisten, huurt het terrein en zorgt voor alle faciliteiten. Keramisto trekt jaarlijks zo’n 10.000 keramiekliefhebbers.

Geen winst 
Keramisto wordt zonder winstoogmerk georganiseerd. Al 35 jaar lang maken enthousiaste vrijwilligers het festival mogelijk. De deelnemende keramisten betalen standgeld, de bezoekers een klein entreebedrag. Het geld dat na aftrek van de kosten overblijft gaat naar de toneelvereniging Milsbeek (ONA) en de Veteranen voetbalvereniging Milsbeek. Deze verenigingen zorgen namelijk beide dagen met tachtig mensen voor de parkeerbegeleiding en de bemensing van de catering.