Organisatie

Organisatie 

Keramisto wordt georganiseerd door het Noord Limburgs Pottenbakkers Collectief (NLPC). Het collectief is opgericht in 1980 en bestaat uit 10 leden. 
In 1988 ontstaat het idee voor een keramiekmarkt in Milsbeek. Onder de naam Internationale Pottenbakkersmarkt Milsbeek is in dit jaar de eerste editie geweest. Het idee ontstond door het gebrek aan een goede keramiekmarkt in Nederland. De collectiefleden, allen professionele pottenbakkers, bezochten destijds veel keramiekevenementen in Europa. Een aantal was succesvol en goed georganiseerd een aantal was slecht. Het NLPC zag kansen en besloot zelf een markt te organiseren: door keramisten voor keramisten. Hiermee was het jaarlijks terugkerende evenement Keramisto geboren. 

De opzet van 29 jaar geleden is vrijwel gelijk met hoe de markt nu georganiseerd wordt. Het hele evenement wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Het geld dat overblijft na aftrek van de kosten komt ten goede aan de toneelvereniging Milsbeek (ONA) en de Veteranen voetbalvereniging. Deze verenigingen zorgen twee dagen met tachtig mensen voor het parkeren en de catering. Het Noord-Limburgs Pottenbakkers Collectief selecteert de deelnemers, huurt het terrein en zorgt voor alle andere faciliteiten. De deelnemende keramisten betalen standgeld en de bezoekers een klein entreebedrag. Dit evenement wordt zonder winst georganiseerd. De organisatie van het evenement gebeurt dus geheel op vrijwillige basis.