Programma

Keramist in de schijnwerpers

Afbeelding demonstratieDemonstraties

Je kunt ook dit jaar weer demonstraties volgen van de verschillende deelnemende keramisten. Een mooie kans om je kennis over technieken met klei te vergroten. Midden op het festivalterrein demonstreren keramisten hun werkwijze en leggen de voor hun werk zo karakteristieke technieken uit.

Zaterdag 
12.00 Agnieszka Borkowska (Polen) schildert decoraties op keramiek;
12.30 Are Freimann (Estland) boetseert een van zijn fabelachtige dieren;
13.00 Carla Vrijer (Nederland) openen van de raku oven;
14.00 Carla Vrijer (Nederland) openen van de raku oven;
14.30 Maria Fröhlich (Oostenrijk) laat zien hoe je de bodem van kristaalglazuurvazen bijslijpt;
15.00 Jose Maria Mariscal (Catalonië) een draaier vanaf zijn kindertijd, kom en verbaas je hoe soepel hij draait;
15.30 Petra Wolf (Duitsland) zij duwt, kneedt, gooit, en vouwt de klei en laat zien hoe haar objecten tot stand komen;

Zondag
11.30 Ross de Wayne Campbell (Duitsland) neemt ons mee in zijn insectenrijk;
12.00 Jean-François Thierion (Denemarken) bekend om zijn enorm grote vazen, laat ons zijn zelf- bedachte grootdraaitechnieken zien;
12.30 Margo Thyssen (België) porselein gieten met verschillende kleuren porselein;
13.00 Carla Vrijer (Nederland) openen van de raku oven;
14.00 Carla Vrijer (Nederland) openen van de raku oven;
14.30 Jean-Paul Landreau (Frankrijk) laat zien hoe hij zijn kleurrijke engobe decoraties aanbrengt;
15.00 Margaret Gardiner (Engeland) draaien met porselein;

 

Klankinstallaties

 Afbeelding


Speciaal dit jaar is er een interactieve keramische klankinstallatie opgesteld in een rustige hoek van Keramisto. Laat je verrassen door prachtige klanken uit keramische klankobjecten. Hans Houkes van “Stonewhistle” presenteert zijn keramische instrumenten al vele jaren op exposities en kunstmarkten over de hele wereld. Zijn unieke instrumenten betoveren iedere voorbijganger met hun harmonisch geluid en uitstraling. Hans geeft doorlopende demonstraties en zijn drukbezochte stand heeft dan ook een enorme aantrekkingskracht.

 

Doorgedraaide wedstrijd

Alternatieve draaischijf

Wist je dat je op een boormachine een pot kunt draaien? Of nog gekker, op een mixer of een dweil-emmer? Of wat dacht je van een pot draaien op de wieldoppen van een auto? De keramisten strijden om de eer in deze wedstrijd.

 

Kinderkleikraam

AfbeeldingKinderen zijn kunstig bezig met klei

Klei is zo’n geweldig veelzijdig materiaal, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. In de kinderkleikraam kunnen kinderen zich onder begeleiding heerlijk uitleven met dit materiaal. Na afloop mogen de kinderen hun zelfgemaakte kunstwerk natuurlijk mee naar huis nemen.

 

Raku stoken

Raku is een oude Japanse stooktechniek met vlammen en rook die is verweven met de theeceremonies. Wil je in de praktijk zien hoe deze prachtige techniek werkt? Bezoek dan de stand van keramiste Carla de Vrijer. Zij geeft naast haar stand demonstraties Raku stoken. Het kraamnummer vind je bij de informatiestand.

 

Zelf een pot draaien

Zelf ervaren hoe het voelt om een pot te draaien kan bij de keramiekstand van Donny van Bree. Hier staat een draaischijf met klei klaar waar je mee aan de slag kunt. Je vindt de keramiekstand van Donny via de informatiestand.

 

Poëzietuin

Zilveren luisterpaal. Poëzie van Proces-Verbaal

“Proces-Verbaal” is een enthousiaste groep poëzieschrijvers die hun gedichten op een bijzondere manier aan het publiek laten horen. Dit keer komen hun gedichten uit pijpen die over de markt verspreid staan. Laat je verrassen door het spel van woorden uit hun nieuwste dichtbundels.